In vestul Romaniei se afla un platou montan splendid, putin cunoscut: Muntii Apuseni. Principalele drumuri de acces din tara se invart in jurul lor, orasele sunt construite la marginea sa. Este un platou urias taiat in 2 de pitorescul rau Berbec. Natura este verde si nealterata, dealurile impadurite se schimba cu pajisti deschise colorate. Numeroase rauri au taiat canioane spectaculoase si au creat cele mai fascinante pesteri. Le-ati putea numi "Muntii Verzi".

Experimentati ospitalitatea foarte calda intr-o regiune in care turismul este inca relativ nou si fiecare oaspete este primit ca prieten al familiei. Aceasta zona este o fereastra a peisajelor frumoase, a naturii unice si a oamenilor din Muntii Apuseni.

Pensiuni Apuseni - oferte speciale de cazare

Muntii Apuseni au o structura geologica eterogena complexa. De-a lungul a milioane de ani, muntii au fost ridicati de mai multe ori si scufundati de mare. Diferitele climate, incepand de la tropicale, apoi subtropicale si ulterior climatice glaciare, au urmat unul pe celalalt. In aceasta zona relativ mica veti gasi un mozaic geologic de roci conglomerate, cristaline, vulcanice si calcar. Exista fier, argint si chiar aur.

Ursul si lupii inca se deplaseaza in Muntii Carpati in Romania. Desi Muntii Apuseni sunt populati, aici sunt si ursii si lupii. Animalele sunt salbatice, ceea ce inseamna ca nu este usor sa le vezi. Nu le gasiti in jurul cosurilor de gunoi, in jurul caselor de vacanta. Cel mai bun moment al anului pentru a vedea ursii este in timpul primaverii cand sunt infometati de la somnul lor lung de iarna. In lunile de vara, acestia se muta in zona foarte indepartata, deoarece exista oameni in munti care aduna ciuperci, fructe de padure, pastori si recoltatori. Lupii pot fi vazuti in timpul zilei in lunile de iarna. Restul anului se muta mai ales pe timp de noapte, cautand prada langa stane. Ochii lor galbeni au aparut uneori in lumina grinzilor farurilor pe langa stane. Nu par sa fie periculoase pentru oameni. Ar trebui sa existe si ras si pisici salbatice, dar sunt extrem de timizi si se misca doar noaptea.

Flora unica a Muntilor Apuseni face regiunea extra atractiva. Mai multe microclimate si structura geografica complexa a muntilor au creat conditii ideale pentru o varietate larga, numeroase plante endemice si chiar si o multime de plante extrem de rare.

Exploatarea lemnului se face in mare parte cu ajutorul cailor. Busteni sunt mutati pe pante de cai, apoi transportati cu caruta pana la destinatie. Majoritatea acestor locuri indepartate nu au energie electrica, iar toate uneltele mecanizate sunt alimentate de tractoare sau alte motoare. Asta inseamna, de asemenea, ca nu exista energie electrica in cabinele de lemn unde oamenii stau in vara. Ei vin in jurul datei de 20 mai si stau 3 luni, pana la sfarsitul lunii septembrie, cand nu mai este iarba. Barbatii taie si transportau copacii. Femeile au grija de gospodarie si de animalele de ferma si adesea ajuta la incarcarea, descarcarea lemnului. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea acest lucru este lunca Calineasa, in apropierea satului Poiana Horea

Lucrurile nu se schimba prea mult in satele de munte. Din cele mai vechi timpuri oamenii traiesc in, in jurul padurii si in padure. Exista pasuni uriase in sus, in munti, unde se inmulteau oi si vite. Aceste pajisti deschise sunt colorate in primavara si vara de milioane de flori, multe specii fiind disparute de mult din Europa de Vest. Ciobanii se muta cu oile in munti la sfarsitul lunii mai, doar pentru a reveni la sfarsitul lunii septembrie. Unii pastori isi fac turma proprie, altii tin oile pentru intregul sat si li se plateste un procent din branza. Unii pastori stau pe tot parcursul verii in acelasi loc, altii se misca si dorm in vagoanele mobile realizate manual. Oile dau lapte pana la trei ori pe zi si laptele este prelucrat direct in branza. Ciobanii stau cu caini imensi zi si noapte in jurul turmei, pentru a-i proteja de lupi si ursi.


Incearcă noile produse BIO! Afla mai multe