Una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Romania este zona Muntilor Apuseni. Fauna, flora si relieful dar si traditiile care inca sunt pastrate in Tara Motilor completeaza seria de motive care descriu aceasta zona drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui sa il rateze.

Ghetarul de la Scarisoara, Poarta lui Ionele, Ghetarul Vartop, Pestera Ursilor sau Lacul Tarnita sunt cele mai cunoscute obiective turistice aflate in aceasta zona.

Cazare pensiuni Apuseni oferte

Unul din cele mai cunoscute obiective din Apuseni este ghetarul de la Scarisoara numit si Uriasul de Gheata. Acesta se afla in Parcul Natural Apuseni la doi km de Garda de Sus. In 1938 pestera a fost decalara monument natural. Are o lungime de 700 m cu un tavan inalt de pana la 24 m si o vechime de 3800 de ani. Atractiile din aceasta pestera sunt Biserica, Sala Mare si sala cu stalagmite de gheata.

In Apuseni, mergand catre Bihor se afla un loc pitoresc cunoscut sub denumirea de Pestera Poarta lui Ionele. Portalul are o inaltime de 17 m care face din aceasta una din cele mai infricosatoare pesteri ale Apusenilor. Geologii o descriu ca fiind formata din calcare albe avand o galerie cu traseul frant. La intrarea in aceasta pestera este si un parau care izvoraste din stanca.

Un loc ideal de vizitat pentru persoanele care iubesc istoria veche si misterele sale este Ghetarul de la Vartop. Celebra locuinta a oamenilor preistorici este impresioanta inca de la intrarea strajuita de bolovani umezi si misterul ia amploare in momentul in care aprindeti lanterna pentru a intra intr-o lume de vis. Ghetarul de la Vartop se mai numeste si Pestera Minunata pentru ca detine o multime de formatiuni diverse si bine conservate. Pestera nu este ramificata dar ofera un decor intim si variat in ceea ce priveste ambianta salilor. Chiar daca nu este lung culoarul pesterii este o reala aventura pentru cei care vor sa il strabata, pentru ca veti avea urcusuri si coborasuri, mers aplecat, mers strecurat, mers in genunchi printre peretii umezi ai galeriilor.

Pestera a devenit faimoasa in anii 70 cand aici au fost gasite urmele omului de Neanderthal care erau impietrite si aveau o vechime de 62000 de ani.

Pietrele Albe reprezinta un masiv calcaros impresionant aflat in arealul zonelor Rachitele si Sacuieu in sudul Masivului Vladeasa pe versantul stang al Vaii Stanciului. Aceasta formatiune spectaculoasa vizibila de la mari departari este presarata cu mai multe pesteri, pereti verticali si avene. Este un loc de catarare foarte intens folosit de cei care practica sportul acesta si mai nou in zona se poate zbura si cu parapanta. Este declarata rezervatie datorita faptului ca in aceasta zona flora este ocrotita de lege.

Creasta Pietrelor Albe este greu accesibila iarna. Puteti porni spre creasta de la Mina veche si din acest punct se va incepe urcusul pieptis spre despicatura dintre Pietrele Albe. Ultima portiune a acestui urcus este extrem de abrupta si odata ce ati ajuns in dreptul stancilor trebuie sa urmati drumul spre stanga pentru a ajunge pe creasta. Din punctul acesta privelistea este superba, fiind situati la 300 de m fata de peisajul aflat in fata. In continuare creasta dezvaluie in permanenta abrupturi impresionante. Se coboara creasta si se intercepteaza drumul Rogojelul pe traseul cu punct albastru.


Incearcă noile produse BIO! Afla mai multe