Acest oras vestic din regiunea Transilvaniei isi are originea in asezarea dacica din Napuca in secolul al II-lea d.Hr. Dupa preluarea Dacia de catre romani, a fost redenumita Napoca si in 124 d.Hr. a primit rangul de "municipium" . Orasul a avansat rapid din punct de vedere social si economic, iar in timpul domniei lui Marcus Aurelius Napoca a primit titlul de "colonia", cel mai inalt nivel urban posibil din Imperiul Roman.

Numele Cluj vine de la Castrum Clus, folosit pentru prima data in secolul al XII-lea, ca si cetatea din jurul orasului. Clus inseamna "inchis" in latina si se refera la dealurile care inconjoara orasul.

Comerciantii germani, care au sosit aici in secolul al XII-lea, au reconstruit cetatea medievala a Clujului in piatra dupa invazia tatara din 1241. Cunoscut ca Klausenburg pentru germani si Kolosvar pentru maghiari, Clujul a devenit Cluj Napoca in anii 1970, cand regimul comunist a adaugat numele asezarii romane vechi pentru a sublinia originea sa daco-romana.

Cazare Cluj preturi promotionale

Cu una dintre cele mai vibrante economii din tara si o populatie de circa 330.000 de locuitori, Clujul este astazi un oras cultural si educativ vibrant. Cele sase state si cateva universitati private situate aici fac de asemenea Cluj Napoca orasul cu cel mai mare procent din populatia studentilor din Romania.

Teatrul National Cluj Napoca Piata principala, ajutata de cladirile din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea si gazduind numeroase magazine si restaurante, este dominata de Biserica Sf. Mihail din secolul al XV-lea, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica din Romania. Piata cuprinde, de asemenea, palatul Banff din secolul al XVIII-lea, care cuprinde armele si colectiile de arta romanesti ale Muzeului de Arta. Vizitatorii care doresc sa afle mai multe despre regiune ar trebui sa faca o vizita la sectiunea in aer liber a Muzeului Etnografic din Transilvania, un adevarat spectacol al arhitecturii populare. Pentru divertisment, petreceti o seara placuta la Opera sau participati la un concert de muzica clasica oferit de Filarmonica din Cluj.

Cele sapte cetati cu ziduri populate de sasii din Transilvania au fost cunoscute in limba germana ca Siebenbürgen. Celelalte cetati Siebenbürgen sunt situate in orasele: Bistrita, Brasov, Medias, Sebes, Sibiu, Hermannstadt,

Oferind cladiri baroc, gotic, renascentiste si neoclasice, piata ofera acces rapid la Biserica Sf. Mihail si Palatul Banffy. Flancand biserica dinspre sud este o statuie ecvestra din 1902 a domnitorului din secolul al XV-lea, Matei Corvin. In coltul sud-vest al pietei se afla Hotel Continental, construit in 1895 intr-un stil eclectic, care combina elemente renascentiste, clasice si baroce. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, hotelul a servit ca sediu militar german in Transilvania. Puteti vizita Casa Hintz, care a servit ca prima farmacie si a avut cea mai lunga functionare din Cluj (1573-1949) si se afla acum la Muzeul de Farmacie .

Biserica Sf. Mihail

Aceasta biserica este unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din Transilvania. Biserica Sf. Mihail a fost ridicata intre 1350 si 1487 pe locul fostei Capela Sf. Iacob. Altarul, construit in jurul anului 1390, este cea mai veche parte a bisericii. Cea mai recenta sectiune este turnul, construit in stil neo-gotic in 1860. Seiful in forma de stea, vitraliile si sculpturile impresioneaza cu frumusetea si grandoarea lor. Restaurarile repetate au dezvaluit picturile din secolul al XV-lea. Ultima restaurare a avut loc intre 1957 si 1960.

Palatul Banffy

O fosta resedinta impunatoare a guvernatorilor austro-ungari, Palatul Banffy a fost proiectat de arhitectul german, Johann Eberhard Blaumann, pentru guvernatorul orasului, Banffy Gyorgy. Construit intre 1774 si 1775, este considerata cel mai reprezentativ exemplu de stil baroc din Transilvania. In 1951, palatul a devenit casa Muzeului National de Arta Cluj


Incearcă noile produse BIO! Afla mai multe